Rólunk

1985-ben születtem Budapesten. Rajongásom az állatokért, már egészen apró gyermek koromban megmutatkozott. Szüleimnek rendszeresen haza cipeltem kígyót, békát, sündisznót, kutyát macskát. Amelyik állat hozzám került sajnos hosszú távon nem tarthattam meg, de mindenkit szerető családba juttattam addig nem volt nyugtom.

1998-ban mentettem élemet első és meghatározó dobermannját. Meghatározója és megpecsételője volt a dobermannokhoz fűződő rajongásomnak.  Gyermek korom végig kísérte együtt nőttünk fel.Sajnos 5 évesen gyógyíthatatlan betegséget kapott.Még 3 évet küzdöttem érte aztán el kellett engednem.

4 év kellett ahhoz, hogy talpra álljak. Rajongásom nem csitult,de éreztem hogy meg kell várnom az időt amíg úja eljön az igazi.

2009-ben született meg az én (most már öreg) hercegnőm Liza. Családunk meghatározó alakja lett. Fantasztikus személyiség. Mind mentálisan mind habitusban kitűnő. Aki csak ismeri egyből szívébe zárja. Vele kezdődött meg igazán a dobermannos életutam. Kiállítások látogatása, a fajta alapos megismerése a legapróbb részletekig elmerülve a dobermann minden apró kis jellemzőjében. Nagy hatással volt rám a Barátunk a dobermann c. kötet vallom hogy ez a dobermannosok bibliája azóta is.Kutyás munka és sport aktív résztvevője is lettünk -mi a kis csapat -a kutyám meg én-. 2015-ben került a családunkba  Lia ekkor hívtuk életre a Von Fundoklia Beauty Kennelt, melynek sikereire büszkék lehetünk.  Kutyáink a fajta speciális és alap betegségeire is szűrtek. Célunk, mind munkában mind küllemben a legkiválóbb, élvonalba tartozó dobermannok tenyésztése hosszú boldog egészséges élettel.

Mindezek kapcsán el kell még mondjak magamról, a kutyáimhoz és azok utódaihoz való hozzáállásomról néhány gondolatot.

A dobermann testfelèpítèse az aljszőrzet hiànya miatt nem alkalmas kinti tartàsra. Fàzós elegàns úri kutya aki vagy ki sem megy vagy csak topog az esőben szèlben hidegben. Könnyen megfàzik,felfàzik.A habitusa lelke sem alkalmas kinti tartàsra mert neki a család a mindene. Valóban kontakt kutya ahogy ezt Ferencz Csaba a dobermannosok bibliàjàban megfogalmazta. A mindennapi sètàk nagy futkàrozàsok, jàték -a gazdival együtt töltött aktív és passzív idő az ami őt boldog kiegyensúlyozott kutyàvà családtaggà teszi. Neki mindig szemmel kell tartani a csalàdjàt. Jók az ösztönei, ha a kert előtt olyan ember van aki nem oda való azt a hàzból is megèrzi. Olyan mint egy 4 làbon jàró emberismerő. Mivel a gazdival èrzi teljesnek magàt ha ki van rakva a kerbe magànyosan unatkozni rombolni fog. A szobatisztaságra nevelés kapcsàn is fontos hogy melegben legyen. Előbb vàlnak szobatisztàvà. Az első (minimum) 1-2 èvben akàrmennyit mozgatod foglalkozol vele lesznek “vicces” nèha nem is olcsó húzàsai a lakásban is… De humorral sok mindent ki lehet bírni ès aki dobit akar tartani ezt is jó ha bele kalkulàlja. Aki nem szàmol a fajta igènyeivel az nem megfontoltan vàlaszt magànak kutyàt. Hibát követet el. Gyakran innen indulnak az àrva megtört dobermannok ès kerülnek menhelyre, vagy új családhoz. Viszont sose felejtsük el nagyon èrzèkeny lelkű fajta. Mèg ha nem is került menhelyre a màsodik harmadik csalàdja màr egy kissé sérült dobit fog kapni, mert hogy őt már egyszer elhagytàk. Ezt megjegyzi.
Ez az egész lebutítva olyan mint ha èn a panelban lovat akarnék tartani mert a földszinten lakom és még oda felmegy. Nem oda való, nem arra való! Meglehet magyaràzni hogy ez csak egy kutya. Nem kèrem, ez nem csak egy kutya. Ő/ők a családunk szerves részét képezik. A karom a testem a gondolatom a lelkem meghosszabbítása.
A felelős àllattartàs itt kezdődik.
Továbbiakban felszeretném hívni a figyelmet, hogy nem adok kinti tartàsra kölyköt boldogságot és nem nyomorúságot ígèrtem nekik.